Корзина
+3 8 (097) 972 99 99

Щось старе, щось нове, щось позичене і щось блакитне

Щось старе, щось нове, щось позичене і щось блакитне

Ви теж чули фразу, що у нареченої в день весілля має бути з собою щось старе, щось нове, щось взяте в борг і щось блакитне (something old and something new, something borrowed and something blue)?

Прийшла до нас ця прикмета з американських фільмів, однак започаткувалася вона в Великобританії. І в останні роки ця традиція, не дуже зрозуміла для багатьох наших співвітчизників, набирає все більшої популярності і в нашій країні.

Вам, звичайно ж, цікаво, що означає такі речі та кольори, і чому саме вони мають стати атрибутом кожної нареченої?

Ця традиція, як і багато інших сучасних весільних традицій, зародилася за часів королеви Вікторії.

У XIX столітті в моді був символізм і всі ці предмети мають алегоричне значення.

Здавна вважалося, що в житті людини є кілька дуже важливих перехідних періодів і весілля, будучи одним із таких переходів, ставилася в один ряд із народженням та смертю. Дуже важливо було підійти до одруження з усією можливою відповідальністю та, завдяки певним обрядам, забезпечити собі гарантію щасливого та довгого сімейного життя.

Одним з таких обрядів стала традиція мати при собі щось старе, щось нове, щось взяте в борг і щось блакитне.

Щось старе символізує зв'язок нареченої з її батьківською родиною, рідним домом. Вважається, що хоча наречена і починає нове життя в будинку свого чоловіка, вона не зрікається і не забуває своє дівоче життя, своїх рідних, які дали їй життя і виростили її, як і раніше, дорожить ними і любить їх. Часто в ролі такої речі виступає якась сімейна реліквія чи коштовність, брошка, шпилька, мамині сережки чи навіть бабусина фата.

Щось нове – це початок нового циклу життя. Воно втілює готовність залишити старе життя і присвятити себе створенню нової сім'ї. Це оновлення, перехід у нову якість та перетворення з дівчини на дорослу жінку, дружину. Найчастіше, у ролі чогось нового виступає весільна сукня.

Щось взяте в борг означає друзів і близьких нареченої, зв'язок з якими не розірветься після заміжжя. Взята у позику річ говорить про їхню підтримку, про те, що дівчина завжди може на них покластися і в будь-який момент звернутися до них за допомогою або порадою. Зазвичай в борг беруть щось у подружок нареченої - хустку, крапельку парфумів, шпильку.

Щось блакитне багатьма сучасними джерелами трактується по-різному. Але спочатку воно мало глибоке релігійне значення. У християнській релігії цей колір символізує діву Марію. Це колір чистоти, відданості та вірності. Традиційно у цій ролі виступала блакитна стрічка, якою був перев'язаний букет нареченої. У наш час це може бути так само підв'язка, шпилька, туфлі, сумочка, стрічка на сукню, букет нареченої або квітка, вплетена в зачіску.

Ось така гарна традиція прийшла до нас із Туманного Альбіону. Сподіваємося, що тепер, чуючи від наречених про щось старе, щось нове, щось взяте в борг і щось блакитне, ви краще зрозумієте сенс цих речей.

Комментарии

Пока нет комментариев


Оставить комментарий

Добавить отзыв



captcha